Ana içeriğe atla

Bilgisayarınızı bir savaş makinasına dönüştürün!

Bilgi Güvenliği uzmanlarının kullandığı muhteşem bir işletim sistemi...

Adım Adım Backtrack 5 R3 GNOME Kurulumu – Nasıl Yapılır?

Backtrack Ubuntu tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Bactrack sürümü open source olarak Sızma Testleri yapmak için geliştirilmiş özel bir dağıtımdır. Backtrack manuel sızma testi yapmak, zafiyet taraması gerçekleştirmek için birçok kategoride çok fazla sayıda araç barındırır. Dolayısı ile Bilgi Güvenliği uzmanlarının alet çantasında mutlaka bulunması gereken bir işletim sistemidir.

Bactrack tüm birçok Linux dağıtımlarında olduğu gibi CD üzerinden Live olarak kullanılabilir. Fakat siz düzenli veya kalıcı olarak kullanmak istiyorsanız Bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
Ben kurulumu VMWare ortamında yapacağım.
Backtrack CD sinin http://www.backtrack-linux.org/ adresinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Sitede download kısmına girerseniz kurulum ile ilgili birçok medya göreceksiniz. Kurulum x86 ve x64 mimarilerinin ikisinede yapılabilir. Bu iki mimari içinde download medyaları bu adreste var. Ayrıca Backtrack hazır kurulu halde siteden direk VMware imaj dosyası olarak da indirilebilir.
Sitede karşılaşılacak başka bir seçenek ise GNOME ve KDE sürümleri. Bu iki sürümü Linux kullanmayan arkadaşlar için açıklamak gerekirse, Linux de bulunan iki ayrı arabirim ismi diyebiliriz. Ben performans ve kullanım konforu açısından genellikle GNOME kullanıyorum. Siz istediğiniz arabirimi inceleyip onun üstünden gidebilirsiniz. Google da iki ismi yazarsanız ilgili sürümün ekran görüntülerine ulaşabilirsiniz. Kurulum için ben Backtrack 5 R3 versiyonunu kullanacağım.
Kuruluma geçecek olursak. VMWare ortamında sanal makine oluştururken işletim sistemini Linux/Other Kernel 2.4.x seçerek kurulum yapmamız gerekiyor.
Linux CD sini cdrom’ a takdığımızda Windows ortamı, boş disk farketmezsizin Live CD olarak Linux direk açılacak.

Resim-1
Gelen ekranı Enter tuşuna basarak geçiyoruz.

Resim-2
Karşımıza Linux Live CD yi farklı modlarda kullanabilmek için menü sunulan bir ekran geliyor. Biz “Default Text Mode” u kullanacağız. Enter a basıp geçiyoruz.

Resim-3
Bir takım driver yüklemeleri yaptıktan sonra konsol bizi root@bt:~# modunda yani Root modunda komut arabirimine atar.
Buradan arabirime geçmek için startx komutu yazılır.
Startx komutu yazıldıktan sonra karşımıza Bactrack GNOME kullanıcı arabirimi gelir.

Resim-4
Gördüğümüz üzere sol üst köşede Backtrak kurabilmemiz için “Install Backtrack” kısayolu mevcut. Bu ikona çift tıklıyoruz.

Resim-5
Karşımıza gelen ekranda işletim sistemi dilini seçmemiz isteniyor ben İngilizce kuracağım. Forward tuşuna tıklayarak devam ediyorum. Siz istediğiniz dili seçebilirsiniz.

Resim-6
Bu ekranda zaman dilimi ayarlarını seçiyoruz harita üstünden istediğiniz bölgeye tıklayabilir veya listeden istediğiniz yeri seçebilirsiniz. Forward tuşu ile devam ediyoruz.

Resim-7
Karşımıza gelen ekranda klavye dilini seçiyoruz. Türkçe Q klavye için soldan Turkey seçmeniz yeterli olacaktır. Sağ tarafı default olarak bırakın. Listede gözüken Q klavye bizim kullandığımız Q klavye değil dolayısı ile iki taraf da Turkey olması yeterli. Forward tuşu ile ilerliyoruz.

Resim-8
Burada Disk ve Partition seçenekleri mevcut. Ben tek kurulumumda diski tek parça olarak kullanacağım.
Forward tuşu ile ilerliyoruz.

Resim-9
Kurulum bilgilerinizi gözden geçirdikten sonra ayarlarınız doğru ise Install seçeneği ile ilerliyoruz.
Eğer değiştirmek istediğiniz bir ayar var ise geri giderek istediğiniz ayarı değiştirebilirsiniz.

Resim-10
Kurulumumuz başladı. Kurulumun bitmesini bekliyoruz.

Resim-11
Kurulum bittikten sonra karşımıza bir uyarı çıkıyor. Bu ekranda “Continue Testing” i seçip Bactrack’i Live olarak kullanmaya devam edebilirsiniz. Diskten kullanabilmek için “Restart Now” seçeneğini seçip devam ediyoruz.

Resim-12
Makine Restart landıktan sonra karşımıza aşağıdaki ekran geliyor. Burada bize Linux medyasını cd-rom’dan çıkarmamız isteniyor. Bu işlem sistemin yeniden Live olarak başlamaması için gerekli veya alternatif olarak CD boot u kapatıp devam edebilirsiniz.
Backtrack cdsini çıkardıktan sonra Enter tuşu ile devam ediyoruz.

Resim-13
Karşımıza bt login: komut satırı geliyor. Bactrack dağıtımlarında default kullanıcı “root” şifre ise tam tersi “toor” dur.
Kullanıcı ve şifre bilgilerini yazıp devap ediyoruz.

Resim-14
Karşımıza “Root” kullanıcısı için komut satır geliyor. Arabirime geçmek için yine “Startx” komutunu yazıp devam ediyoruz.

Resim-15
Yukarıda gördüğümüz gibi arabirimimiz karşımıza geliyor. Bactrack’in Live ve Diskten kurulumları arasında herhangi bir farkı yoktur. Ek olarak masaüstündeki ikon sizi şaşırtmasın diske kurduğunuz Backtrack lerde bu ikon kurulumla beraber gelir fakat artık işimize yaramıyor isteyen arkadaşlar masaüstünde bu ikonu temizleyebilirler.
Güvenlik testleri yapmak için kullanılan en önemli araç setlerinin bulunduğu Bactrack kurulumunu tamamladık.
Bu konuyla ilgili sorularınızı http://forum.mshowto.org linkini kullanarak ulaşacağınız forum sayfamızda sorabilirsiniz.
Referanslar

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim Teknolojileri Alanı ve Dalları

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır: Ø   Ağ İşletmenliği Ø   Web Programcılığı Ø   Veri Tabanı Programcılığı Ø   Bilgisayar Teknik Servisi AĞ İŞLETMENİ Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine sahip nitelikli kişidir.   Görevleri : v   İş organizasyonu yapmak. v   Analiz yapmak. v   Algoritma yapmak. v   Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak. v   Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak. v   Geniş ağ sistemleri için yönlendirme yapmak. v   Bilgisayar ağını yönetecek sunucu işletim sistemini kurmak. v   Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yöneticisi olarak tespit etmek. v   Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek. v   Meslekî gelişime ilişkin faali...

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ Scratch ile Programlama, Elektronik Uygulamalar ve Robotik Eğitimi Bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ile birlikte bu teknolojiler hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olmuştur. Dünya üzerindeki belki de en son organik insanlarız. 2067 yılına dair yapılan ön görüler de tüm insanların vücudunda bir şekilde ihtiyaç veya gereklilik olarak elektronik parçaların yerleşik olarak bulunacağıdır. Bir yaşam kültürü haline gelecek bu değişimler bizi bu ihtiyacı karşılayabilecek, üretken ve yaratıcı bir nesil yetiştirebilmek için bireylere erken yaştan itibaren programlama eğitimi verilmesini zorunlu kılmaktadır. Programlama eğitimi sayesinde üretken bir nesil yetişirken yazılım alanında yetişmiş eleman ihtiyacı da giderilmiş olacaktır. Ayrıca programlama becerisi küçük yaştaki öğrencilerin okula ve derse karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayarak, onları araştırma yapmaya sevk edecektir. Programlama öğrenen öğrencilerin problem çözme, sayısal düşünme, kom...

Meslek liselerine giriş ve eğitim şekli

ANADOLU TEKNİK PROGRAMI (ATP) MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına geçebilmek için isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek ancak ortaöğretim kurumlarının 9 uncu sınıfını doğrudan geçen ve yılsonu başarı puanı en az 55 olan öğrencilerin başvuruları geçerli sayılacaktır. Öğrenciler, 9 uncu sınıf matematik, fizik, kimya, biyoloji ile dil ve anlatım derslerinin yılsonu başarı puanları toplamının aritmetik ortalamasına göre sıralanırlar ve oluşan puanlarına göre yerleştirilirler. 9 uncu sınıf yılsonu başarı puanı eşit olan öğrencilerden sırasıyla matematik, fizik, kimya, biyoloji ile dil ve anlatım derslerinin yılsonu başarı puanı yüksek olanlara öncelik verilir. ATP meslek alanlarına geçmek isteyen öğrenciler, kendi okulları dışında diğer okullarda bulunan ATP meslek alanlarını da seçebilirler. ATP na mesleki ve Teknik Anadolu liseleri dışındaki diğer okulların 9 uncu sınıfını doğrudan geçen öğrenciler de başvurab...