Ana içeriğe atla

Üzeri çamurla kaplanmış bir elmas, tamda burnunuzun ucunda.

Okullar da eğitim ne için veriliyor? Sorusunu geçtikten sonra, lisede ne için okuyoruz? Bir sonraki soru, üniversitede ne meslek seçeyim? İşte bu son soru için geç kalındı. Liseler gençlerin akademik eğitimleri (üniversite) için bir ön basamak. Yani bu geçlerin hepsi okuyup beyaz önlüklü olacaklar. Tabi ki birçokları için bu durum hayalden öteye geçemiyor. Vasıfsız birer birey olarak liseyi bitiriyorlar. Kimisi hayatına bu şekilde devam ediyor. Bazıları da istemedikleri veya iş imkânı nerede ise imkânsız  meslekler seçip bir bilinmeze yatırım yapıyorlar. 
Peki, olması gereken nedir? Hata varsa nerededir? Maalesef insanlar görevlerini yeterince yerine getirmedikleri için; bilinçsiz aileler ve onları bilinçlendirmekle görevli kişiler yüzünden bu çocukların milyonlarcası  vasıfsız birer birey olmakta ve kapasitelerinin altındaki düşük ücretli işlere mahkûm edilmektedirler.

Çözüm: Önünden geçmekten bile rahatsız olduğunuz, meslek liseleri!

Meslek lisesinde nasıl bir eğitim veriliyor? Burayı bitirenler neler yapabiliyor? 

Meslek liselerinde de şu an iki farklı okul türünde eğitim veriliyor. 
Birincisi Anadolu Meslek; Meslek ağırlıklı bir eğitim veriliyor.
İkincisi   Anadolu Teknik; Burada öğrenciler akademik eğitim  ve mesleki eğitim alıyorlar. 

Bu gençler meslek lisesini bitirdiklerinde teknisyen ünvanı ile mezun oluyorlar. Ve diplomaları ile birlikte iş yeri açma belgeleri kendilerine okul tarafından veriliyor.

Üniversiteye girişte iki okul türü de ek puan alıyor. Sınavsız geçiş ile 2 yıllık bölümlere girme hakları var. Kendi alanlarında öğretmen ve ya mühendis (MTOK) olmak isterlerse yine ek puan alarak üniversiteye yerleşebiliyorlar. İsterlerse hem öğretmen hem de mühendis olabiliyorlar. MTOK mezunu mühendislerin denkliği  Yükseköğretim Yürütme Kurulunun 09.07.2014 tarih ve 4407 sayılı karar ile kabul edilmiş oldu.  Bu fırsatları önce görmek sonrada değerlendirmek gerekiyor. 


Meslek liseleri, gençler için gerçek bir fırsat, bu okullara gençler gönüllü ve bilinçli olarak gelirlerse bu okulları bitirdiklerinde hayata 1-0 önde başlamış olacaklar. Bir meslek sahibi olmanın verdiği güven ve bilinç ile üniversite sınavına girecekler. İşte o zaman hem gençler hem de ülkemiz kazanacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim Teknolojileri Alanı ve Dalları

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır: Ø   Ağ İşletmenliği Ø   Web Programcılığı Ø   Veri Tabanı Programcılığı Ø   Bilgisayar Teknik Servisi AĞ İŞLETMENİ Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine sahip nitelikli kişidir.   Görevleri : v   İş organizasyonu yapmak. v   Analiz yapmak. v   Algoritma yapmak. v   Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak. v   Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak. v   Geniş ağ sistemleri için yönlendirme yapmak. v   Bilgisayar ağını yönetecek sunucu işletim sistemini kurmak. v   Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yöneticisi olarak tespit etmek. v   Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek. v   Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek. WEB PROGRAMCISI Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin do

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ Scratch ile Programlama, Elektronik Uygulamalar ve Robotik Eğitimi Bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ile birlikte bu teknolojiler hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olmuştur. Dünya üzerindeki belki de en son organik insanlarız. 2067 yılına dair yapılan ön görüler de tüm insanların vücudunda bir şekilde ihtiyaç veya gereklilik olarak elektronik parçaların yerleşik olarak bulunacağıdır. Bir yaşam kültürü haline gelecek bu değişimler bizi bu ihtiyacı karşılayabilecek, üretken ve yaratıcı bir nesil yetiştirebilmek için bireylere erken yaştan itibaren programlama eğitimi verilmesini zorunlu kılmaktadır. Programlama eğitimi sayesinde üretken bir nesil yetişirken yazılım alanında yetişmiş eleman ihtiyacı da giderilmiş olacaktır. Ayrıca programlama becerisi küçük yaştaki öğrencilerin okula ve derse karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayarak, onları araştırma yapmaya sevk edecektir. Programlama öğrenen öğrencilerin problem çözme, sayısal düşünme, kom

Bilişim Sektörünün Bugünü ve Geleceği

Bilişim sektörü, ülke olarak önemini kavrayamaya başladığımız çok kapsamlı ve stratejik önemi olan bir sektördür.  Ekonominin bacasız sanayisi konumundadır. Üretilen programlarda en büyük sermaye insan zekasıdır. Sıradan bir bilgisayar ile yazılımcı program üretip pazarlayabilir. Bilişim sektöründeki ciro bu yıl 10 milyar dolar seviyesine dayanmaktadır.