Ana içeriğe atla

Dijital ortamda güvenli oy kullanmak mümkün mü?

Dijital ortamda güvenli oy kullanmak mümkün mü?




    Ülkemizde ki mevcut sistem de, seçim günü kullanılan oylar sandık başında elle sayılıyor. Sonrasında, YSK'nın 2007 den beri kullandığı seçim yazılımı SEÇSİS üzerine giriliyor.Yunanistan ve ABD artık bu yazılımı kullanmıyor. 

        Mevcut sistemin zayıflıkları nelerdir dersek; SEÇSİS' sisteminde kullanılan bilgisayarların günlük çalışma bilgisayarları olması yani günlük işlerin yanında canınız sıkıldığında oyun kurup oyun oynayabileceğiniz bilgisayarlar. Kurulan oyun ve programlarda genellikle lisansız (korsan) uygulamalar olduklarından virüslü olma olasılıkları çok yüksek. SEÇSİS'in açık kaynak kodlu olmaması (kodlarının ne olduğunu ve ne yaptığını bilmiyoruz) şeffaflıktan uzak ve manipüle edilebilmesini sağlıyor. Ayrıca oylar sistemde sadece sayı olarak saklanıyor. Daha sonra benim oyum acaba sisteme doğru girildimi diye kontrol etme şansınız yok.

           Peki dijital oylama nasıl mümkün olacak; Elektronik seçim sistemleri uzmanı David Bismark en önemli noktanın doğrulanabilirlik olması gerektiğini söylüyor. Bu sistemler şu an Baltık ve İskandinav ülkelerinde kullanılıyor. Şöyle ki dijital oy pusulalarına baktığınızda aday listesindeki sıralamanın her bir pusulada farklı olduğunu göreceksiniz. Pusulalar iki parça, tırtıklı bir bölümle ikiye ayrılıyor. Bir tarafında aday listesi, diğer tarafında size özel, o an oluşturulmuş şifre var. Bu şu anlama geliyor, herhangi bir pusulada seçeneğinizi işaretleyip sonra da  aday listesi kısmını ayırırsanız, geri kalan parçaya bakarak kime oy verdiğinizi söylemem mümkün olmayacak. Ayrıca her bir oy pusulası formunda, sağ tarafta, 2D barkod şeklinde şifrelenmiş bir sayı var. Karmaşık bir şifreleme... Ancak  oy kullanma işleminde, alıştığınızın dışında bir durum yok. Böylece karmaşık şifrelemeyi bilgisayarlara yaptırıp sonra da kâğıdı, doğrulama için kullanabiliriz. Oy şifreli olduğu için merkezi olarak yüklenebilir, depolanabilir, sayılabilir ve herkesin görebilmesi için bir internet sitesinde yayınlanabilir. Bu şifreli oyu, makbuz olarak yanınızda götürürsünüz. Seçimlerden sonra bu makbuzla internet sitesindeki oyu karşılaştırarak oyunuzun sayılıp sayılmadığını kontrol edebilirsiniz. Oylar şifrelenmiş olduğu için bir seçim görevlisi ne oy kullandığınızı öğrenmek istese bile öğrenemez, ayrıca hükümet de ne oy kullandığınızı öğrenemez. Hacker’lar da sisteme girip oyunuzun ne olduğunu öğrenemez, kimse sisteme girip oyunuzu da değiştiremez çünkü bu durumda sistemdeki oy, makbuzdakiyle uyuşmayacaktır. Oyların kaybolması da mümkün değil, çünkü o zaman, kendiniz baktığınızda da oyunuzu bulamazsınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim Teknolojileri Alanı ve Dalları

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır: Ø   Ağ İşletmenliği Ø   Web Programcılığı Ø   Veri Tabanı Programcılığı Ø   Bilgisayar Teknik Servisi AĞ İŞLETMENİ Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine sahip nitelikli kişidir.   Görevleri : v   İş organizasyonu yapmak. v   Analiz yapmak. v   Algoritma yapmak. v   Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak. v   Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak. v   Geniş ağ sistemleri için yönlendirme yapmak. v   Bilgisayar ağını yönetecek sunucu işletim sistemini kurmak. v   Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yöneticisi olarak tespit etmek. v   Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek. v   Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek. WEB PROGRAMCISI Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin do

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ Scratch ile Programlama, Elektronik Uygulamalar ve Robotik Eğitimi Bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ile birlikte bu teknolojiler hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olmuştur. Dünya üzerindeki belki de en son organik insanlarız. 2067 yılına dair yapılan ön görüler de tüm insanların vücudunda bir şekilde ihtiyaç veya gereklilik olarak elektronik parçaların yerleşik olarak bulunacağıdır. Bir yaşam kültürü haline gelecek bu değişimler bizi bu ihtiyacı karşılayabilecek, üretken ve yaratıcı bir nesil yetiştirebilmek için bireylere erken yaştan itibaren programlama eğitimi verilmesini zorunlu kılmaktadır. Programlama eğitimi sayesinde üretken bir nesil yetişirken yazılım alanında yetişmiş eleman ihtiyacı da giderilmiş olacaktır. Ayrıca programlama becerisi küçük yaştaki öğrencilerin okula ve derse karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayarak, onları araştırma yapmaya sevk edecektir. Programlama öğrenen öğrencilerin problem çözme, sayısal düşünme, kom

Bilişim Sektörünün Bugünü ve Geleceği

Bilişim sektörü, ülke olarak önemini kavrayamaya başladığımız çok kapsamlı ve stratejik önemi olan bir sektördür.  Ekonominin bacasız sanayisi konumundadır. Üretilen programlarda en büyük sermaye insan zekasıdır. Sıradan bir bilgisayar ile yazılımcı program üretip pazarlayabilir. Bilişim sektöründeki ciro bu yıl 10 milyar dolar seviyesine dayanmaktadır.