Ana içeriğe atla

İkinci Şans, Büyük Fırsat - Mesleki Açık Öğretim Lisesi

Mesleki açık öğretimde ders veren bir eğitimci olarak, bazen örgün eğitimde okuyan öğrencilere büyük haksızlık yapıldığını düşünüyorum.

O kadar yani :)

  1. Liseye gitme fırsatını hiç bulamadınız, 
  2. Liseye başladınız ama bitiremediniz,
  3. Bir liseden mezunsunuz.

      1. Liseye gitme fırsatı bulamadıysanız, bir açık öğretim bürosuna gidip kayıt işleminizi gerçekleştiriyorsunuz. Yeni kayıt işlemleri için detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz. (http://www.aol.meb.gov.tr/sayfaoku.php?id=19)
      
      2. Liseye başladınız bitiremediniz, önce 1.maddeyi uygulayın. Lisede okurken başarılı olduğunuz derslerden muaf olacaksınız. Ve o derslerin, ders saati kadar kredi kazanacaksınız. 

      3. Bir liseden mezunsunuz, 1.maddeyi uygulayın. Kültür derslerinden muaf olacağınız için sadece meslek derslerinden eğitim alacaksınız. 

Lise 9. sınıf dersleri ortak olduğu ve 9.sınıfta meslek dersi olmadığı için eğitim, uzaktan verilir ve kültür derslerinin sınavları merkezi bir şekilde test olarak yapılır.

Meslek derslerinin eğitimleri, meslek liselerinde saat 18:00 den sonra verilmektedir.

Derslerde %25 devamsızlık hakkı vardır. Devamsızlık ders ders alındığı için bir derse girmediğinizde sadece 1 saat yok yazılırsınız. Örgün eğitimde ise yarım gün yok yazılırsınız.
4 saatlik bir dersten, dönemlik devamsızlık hakkınız 15 saattir. (Bir dönem 16 hafta)

Bilişim Teknolojileri için öğretim programı şöyledir. (http://maol.meb.gov.tr/download_files/alanlar_2014_2015/alanlar/bilisim_teknolojileri.pdf)
10. sınıfta 16 saat meslek dersi, 
11.sınıfta 18 saat meslek dersi,
12.sınıfta 26 saat meslek dersi (24 saat işletmede beceri eğitimi, 2 saat ders)

Lise mezunları mesleki açık öğretimi 2 yılda tamamlayabilirler.

Mezun olduğunuz da neleri elde edeceksiniz;
1. Mesleki örgün eğitimi bitirenlerle aynı hak ve ünvanlara(teknisyen) sahip olacaksınız.
2. İş yeri açma belgesi size diploma ile beraber verilecek.
3. Üniversiteye sınavsız giriş hakkından faydalanabileceksiniz.
4. Üniversite sınavına girer ve başarılı olursanız, öğretmenlik ve mühendislik için ek puan alacaksınız.
 
http://maol.meb.gov.tr/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim Teknolojileri Alanı ve Dalları

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır: Ø   Ağ İşletmenliği Ø   Web Programcılığı Ø   Veri Tabanı Programcılığı Ø   Bilgisayar Teknik Servisi AĞ İŞLETMENİ Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine sahip nitelikli kişidir.   Görevleri : v   İş organizasyonu yapmak. v   Analiz yapmak. v   Algoritma yapmak. v   Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak. v   Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak. v   Geniş ağ sistemleri için yönlendirme yapmak. v   Bilgisayar ağını yönetecek sunucu işletim sistemini kurmak. v   Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yöneticisi olarak tespit etmek. v   Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek. v   Meslekî gelişime ilişkin faali...

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ Scratch ile Programlama, Elektronik Uygulamalar ve Robotik Eğitimi Bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ile birlikte bu teknolojiler hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olmuştur. Dünya üzerindeki belki de en son organik insanlarız. 2067 yılına dair yapılan ön görüler de tüm insanların vücudunda bir şekilde ihtiyaç veya gereklilik olarak elektronik parçaların yerleşik olarak bulunacağıdır. Bir yaşam kültürü haline gelecek bu değişimler bizi bu ihtiyacı karşılayabilecek, üretken ve yaratıcı bir nesil yetiştirebilmek için bireylere erken yaştan itibaren programlama eğitimi verilmesini zorunlu kılmaktadır. Programlama eğitimi sayesinde üretken bir nesil yetişirken yazılım alanında yetişmiş eleman ihtiyacı da giderilmiş olacaktır. Ayrıca programlama becerisi küçük yaştaki öğrencilerin okula ve derse karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayarak, onları araştırma yapmaya sevk edecektir. Programlama öğrenen öğrencilerin problem çözme, sayısal düşünme, kom...

Meslek liselerine giriş ve eğitim şekli

ANADOLU TEKNİK PROGRAMI (ATP) MESLEK ALANLARINA GEÇİŞ KOŞULLARI Mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına geçebilmek için isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek ancak ortaöğretim kurumlarının 9 uncu sınıfını doğrudan geçen ve yılsonu başarı puanı en az 55 olan öğrencilerin başvuruları geçerli sayılacaktır. Öğrenciler, 9 uncu sınıf matematik, fizik, kimya, biyoloji ile dil ve anlatım derslerinin yılsonu başarı puanları toplamının aritmetik ortalamasına göre sıralanırlar ve oluşan puanlarına göre yerleştirilirler. 9 uncu sınıf yılsonu başarı puanı eşit olan öğrencilerden sırasıyla matematik, fizik, kimya, biyoloji ile dil ve anlatım derslerinin yılsonu başarı puanı yüksek olanlara öncelik verilir. ATP meslek alanlarına geçmek isteyen öğrenciler, kendi okulları dışında diğer okullarda bulunan ATP meslek alanlarını da seçebilirler. ATP na mesleki ve Teknik Anadolu liseleri dışındaki diğer okulların 9 uncu sınıfını doğrudan geçen öğrenciler de başvurab...