Ana içeriğe atla

Uzman Çavuş


Eğitimin olağan hedefleri, üçüncü dünya ülkelerinde siyasilerin hedefleri ile örtüşmediği için havanda su dövmekten öteye gidilmez.

Sırtınızı bilime yaslamadıkça, meyvesini en yakın 20 yılda alabileceğiniz uzak hedeflere ulaşma şansınız yoktur.

2003 yılında Yrd. Doç. Dr. Yusuf BUDAK ve Prof. Dr. Özcan Demirel hocaların bir çalışması var. "Öğretmenlerin Hizmet içi Eğitim İhtiyacı" başlıklı. Bu çalışmaya göre 11 yıl ve üzeri öğretmenlerin hizmet içi eğitimlere katılımı daha yüksekken, ilk on yılındaki öğretmenlerde bu oran çok daha düşük kalmış. Mesela bu iyileştirilebilirdi.

Hemen diyebilirsiniz ki yeni atanmış öğretmenin bilgisi taze, eğitime ihtiyacı yok. Bende şunu söyleyeyim sizlere, mezun olur olmaz atandım. Fakat üniversitede öğrendiğim neredeyse hiçbir şey milli eğitimin müfredatıyla uyumlu değildi. Anlatacağım dersler benim için yeni olduğundan, anlatacağım derslere çalışıp, öğrencilerden konu olarak sadece bir hafta önde olsam da bunu hissettirmemeye çalışarak dersime girdim. Bu yüzden de Bergama-İzmir yolculuklarımın olmazsa olmaz durağı kitapçılar oluyordu. Neyse ki son bir kaç yıldır kendi alanım için söylüyorum (bilişim) uzaktan eğitim veren ücretli sitelerin de (ücret dediğim de tüm eğitim seti 29tl) Türkiye piyasasına girmesi ve 1 milyon istihdam projesi ( btkakademi.gov.tr) ile epey bir kaynak ve eğitim erişime açılmış oldu.

Uzman öğretmenlik sürecinin eğitim sorunlarını çözmek gibi bir iddiası olduğunu düşünmüyorum. Dağıtılacak sınırlı kaynaklarınız varsa yetersizliğinizin sorumluğundan kaçmak için 10bin yıllık eski bir numaraya başvurursunuz. "Hak eden kazansın."

Milli Eğitimin, öğretmenler için köklü bir hizmet içi eğitim uygulama tecrübesi ve birikimi var. İlla ki bir ödül süreci işletilecekse, hizmet içi eğitim sisteminin kullanımı için çeşitli motivasyonlar yaratılabilir.


Tarık Öztürk 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bilişim Teknolojileri Alanı ve Dalları

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır: Ø   Ağ İşletmenliği Ø   Web Programcılığı Ø   Veri Tabanı Programcılığı Ø   Bilgisayar Teknik Servisi AĞ İŞLETMENİ Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, ağ sistemlerinin kurulumu, yönetimi ve ağ ortamı üzerinde yaşanabilecek sorunlar, çözüm yolları ve geniş ağ sistemleri yönetimine sahip nitelikli kişidir.   Görevleri : v   İş organizasyonu yapmak. v   Analiz yapmak. v   Algoritma yapmak. v   Ağ kurulacak ortamı (ağın altyapısını) oluşturmak. v   Oluşturulan ortama fiziksel olarak bilgisayar ağı kurmak. v   Geniş ağ sistemleri için yönlendirme yapmak. v   Bilgisayar ağını yönetecek sunucu işletim sistemini kurmak. v   Sunucuyu ağdaki bilgisayarların yöneticisi olarak tespit etmek. v   Ağ ortamında oluşabilecek fiziksel ve yazılımsal sorunları gidermek. v   Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek. WEB PROGRAMCISI Tanımı : Bilgisayar sistemlerinin do

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ

PROGRAMLAMA EĞİTİMİ Scratch ile Programlama, Elektronik Uygulamalar ve Robotik Eğitimi Bilişim teknolojilerinde yaşanan hızlı değişim ile birlikte bu teknolojiler hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olmuştur. Dünya üzerindeki belki de en son organik insanlarız. 2067 yılına dair yapılan ön görüler de tüm insanların vücudunda bir şekilde ihtiyaç veya gereklilik olarak elektronik parçaların yerleşik olarak bulunacağıdır. Bir yaşam kültürü haline gelecek bu değişimler bizi bu ihtiyacı karşılayabilecek, üretken ve yaratıcı bir nesil yetiştirebilmek için bireylere erken yaştan itibaren programlama eğitimi verilmesini zorunlu kılmaktadır. Programlama eğitimi sayesinde üretken bir nesil yetişirken yazılım alanında yetişmiş eleman ihtiyacı da giderilmiş olacaktır. Ayrıca programlama becerisi küçük yaştaki öğrencilerin okula ve derse karşı olumlu tutum geliştirmelerini sağlayarak, onları araştırma yapmaya sevk edecektir. Programlama öğrenen öğrencilerin problem çözme, sayısal düşünme, kom

Bilişim Sektörünün Bugünü ve Geleceği

Bilişim sektörü, ülke olarak önemini kavrayamaya başladığımız çok kapsamlı ve stratejik önemi olan bir sektördür.  Ekonominin bacasız sanayisi konumundadır. Üretilen programlarda en büyük sermaye insan zekasıdır. Sıradan bir bilgisayar ile yazılımcı program üretip pazarlayabilir. Bilişim sektöründeki ciro bu yıl 10 milyar dolar seviyesine dayanmaktadır.